Award-Winning Architecture

Designed by the firm of Nagle Hartray Architecture in collaboration with interior design firm Eva Maddox Branded Environments, the Main Library is the culmination of design goals to create an important civic building that adds to the strong architectural heritage of Oak Park, reflects the diversity of the community, and minimizes the impact on the natural environment through the use of sustainable building materials and systems.

Main Library Third Floor

At 104,000 square feet, it is a three-story building with a partial fourth floor for building systems. Underneath the building is a parking garage containing 79 parking spaces, including four accessible spaces. In 2004, the then-new building was awarded the Chicago Building Congress Merit Award for Best New Construction – Suburbs, stating the project displayed “distinctive design, outstanding construction and a positive impact on the surrounding community.”

Main Library Green Roof

Environmentally friendly features

Main Library Green Roof: Since May 2018, this environmentally friendly feature has diverted more than 2.5 million gallons of rainwater runoff from area sewer systems, thus preserving infrastructure since the building opened in 2003. Some 12,500 square feet of the third floor roof holds a thin layer of soil and was planted with many native Illinois plants, including phlox and sedum. The architects designed the extensive green roof system, and Oak Park landscape architect Carol JH Yetkin selected plants that require minimal upkeep. The green roof improves the energy performance of the building and contributes to better air quality in the neighborhood.

Heard the buzz? Two beehives thrive on the Main Library Green Roof. Learn more »

More green building features include:

LED light bulbs: The parking garage is visibly brighter and uses less than half the energy it originally did when the building opened. At the Main Library, we have steadily reduced energy usage by installing LED lightbulbs in the parking garage, lobby, and elevators. Overnight, we keep only about 20% of the building’s lights on—just enough so that our cleaning crew can work to make your experience the best it can be.

Recycled rubber flooring: Most of the building is laid with recycled rubber flooring, with the majority of the rubber recycled from rubber tires. The surface is both durable and easy to maintain, and staff note that the flooring muffles sound, is comfortable to stand on, and easy to push loaded book carts over.

Organic complement: The architects designed the east facade to be covered in copper shingles manufactured from 75 percent recycled copper. The copper shingles are developing a patina over time and present an organic complement to adjacent Scoville Park.

Unobtrusive shading: Ceramic fritted glass in the large windows overlooking Scoville Park provide unobtrusive shading that reduces heat gain.

Subscribe to newsletters

Get news on events, new arrivals, and more.